maanantai 31. tammikuuta 2011

Hirsiunelma radan varressa - osa 2

    
    
Kävimme eilen katsomassa uudestaan VR:n vanhaa hirsitaloa, josta kerroin marraskuussa. Etukäteen minua jännitti kovasti, olisiko talo juuri niin ihana kuin muistinkin. Ja olihan se, ellei jopa ihanampi.

Halusin mukaan toiselle käynnille jonkun, joka ymmärtää vanhojen hirsitalojen päälle. Asiantuntijana meillä oli Ruposen Ritva Kamarikorjaamosta. Ritva oli minulle ennestään tuttu työväenopiston kursseilta ja satuimmepa kerran yhden talon näyttöönkin yhtä aikaa. Tarkoitus ei ollut tehdä mitään kaikenkattavaa kuntokatselmointia, vaan lähinnä tarkistaa asiantuntijan silmin, ettei meillä ollut jäänyt mitään olennaista huomaamatta.
   
  
Ihania vanhoja pönttöuuneja on talossa kaikkiaan seitsemän ja kaikki toimintakunnossa. Kuten ehkä puukasasta arvaatte taloa myös lämmitetään pääasiassa puilla ja irrallisia sähköpattereita käytetään vain tarvittaessa lisänä. Vanhat tulisijat ovat ehdoton plussa ja toki sekin, ettei ikkunoiden alle ole pultattu mitään patterin rumiluksia. 
   
   
Koska talo on alunperin koostunut kolmesta asunnosta, on siihen jouduttu tekemään pieniä muutoksia, jotta kaikki tilat on saatu yhdistettyä yhdeksi kokonaisuudeksi. Tässä nykyisten omistajien tekemät uudet raput, joiden avulla on saatu alakerrasta kulku yläkertaan vievään rappuun. Todella onnistunut ratkaisu mielestäni.
   
   
Talossa on säilynyt harmittavan vähän vanhoja pinkopahveja ja tapetteja. Kattolistojen alta pilkottavista repaleista näkee, että taloa on aikojen saatossa koristaneet useat kauniit tapettikerrokset. Tässä yksi säilynyt tapetti, jota oli huoneessa parilla seinällä.
   
   
Kaikki vanhat väliovet ovat talossa tallessa. Ulko-ovet on jossain vaiheessa vaihdettu. Tässä toisen alakerran asunnon eteisen ovi ja pikkuovi jonka takana on komero. Huomatkaa myös upeat leveät peitelistat ovien ympärillä. Tästä ovesta on muuten suora reitti ulkoa kylpyhuoneeseen, joka on kahden koiran omistajalle valtavan suuri plussa.
   
   
Yläkertaan johtavat upeat tukevat rappuset.
   
   
Yhdessä yläkerran huoneessa on ihana nurkkakaappi. Tämän huoneen haluaisin ehdottomasti itselleni, niin voisin säilöä kaappiin kaikki tärkeimmät aarteeni. 
    
   
Tässä yhdestä yläkerran huoneesta yksityiskohta, josta näkyy upea kattopanelointi, listoitukset ja vanhaa tapettia.
   
   
Tässä toinen päätysisäänkäynti, joka on ennen johtanut toiseen alakerran asuntoon. Oven yläpuolella on säilynyt asunnon vanha numerokin. Kuvassa näkyy myös yksi talon kauniista alkuperäisistä ikkunoista. Alla vielä kuva radan puoleisesta julkisivusta.
   
   
Asiantuntijamme totesi pilke silmäkulmassa kierroksen jälkeen, että harmittavan hyväkuntoinen talo. Talosta ei kuulemma löytynyt mitään yllättävää. Vanhat vauriotkaan eivät ole koituneet talon kohtaloksi, koska nykyiset omistajat ovat osanneet korjata vaurioiden aiheuttajat. 

Ette muuten usko, mikä yhteensattuma meille kävi! Illalla asiantuntijamme löysi kotoaan talon alkuperäiset piirustukset! Hän oli yhtä vanhaa rautatierakennusta tutkiessaan saanut entiseltä VR:n työntekijältä lainaan nipun piirustuksia, jotka tämä oli pelastanut roskiin joutumiselta. Sieltä nipusta löytyi myös tämän talon piirustukset ja niiden mukaan talo on valmistunut toukokuussa 1920. Jos joku kaipailee oman rautatierakennuksensa piirustuksia, niin tiedoksi, että niitä löytyy VR:n ja Ratahallintokeskuksen piirustusarkistosta Helsingistä, josta käsittääkseni kuka tahansa voi niitä tiedustella. Toivottavasti nämäkin pelastetut piirustukset päätyvät sinne aikanaan talteen.

Jos ensimmäisen käyntikerran jälkeen oli mielessäni vielä pientä epäilystä, niin ei ole enää: tämä hirsiunelma radan varressa on vienyt sydämeni. Jos asia olisi vain minusta kiinni, niin talosta hierottaisiin jo kovasti kauppoja. Koska meitä kuitenkin on tässä projektissa mukana kaksi, niin ei auta kuin toivoa, että mieskin asiaa harkittuaan näyttää talolle vihreää valoa. Pitäkää peukkua että tästä talosta tulee uusi kotimme :)

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nyt jo kaksi peukkua pystyssä, eikä harmita että haittaa jo hieman työntekoakin!

Terkuin,
M&M

Kesäkukka kirjoitti...

Enpä yhtään ihmettele ihastustasi :)
Peukut on pystyssä täälläkin!

Susanna kirjoitti...

Ihan valtavan upea talo. Ja nuo sisäportaat ovat minusta tosi kivat, hyvin sopivat taloon, kuin olisivat siinä aina olleetkin.

Anonyymi kirjoitti...

Lämpimästi suosittelen! Neljättä vuotta asuttu täysin samanlaisessa,ja pikkuhiljaa korjailtu.Jos aikaisemmat korjailut ei ole konkreettisesti muuttaneet talon toimintaa,ja myös itse suostuu hieman talon ehdoilla elämään-rohkeasti vaan kimppuun.
Polttopuuta ja villasukkia kuluu(-rapuissa juoksemisessa)-kunto kasvaa,ja on ainakin tilaa harrastaa.
T:2pariskuntaa,kissoja,koira ja kanoja

Jutta kirjoitti...

Voi että mikä unelma! Mahtavaa että on noin paljon säilynyt alkuperäistä, vau. Rakastan noita kaikkia ovia ja listoja... Ja huippua että vanhoja tapettikerroksiakin löytyy.

Liisa kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta teille, jotka asustatte vastaavanlaisessa! Siitä nuo rautatierakennukset on jotenkin kiehtovia, että jossain päin Suomea saattaa joku asua ihan samanlaisessa talossa :) Jos me tuohon nyt lopulta päädymme, niin olisi tosi mielenkiintoista kuulla lisää teidän talostanne!

Jutta, tuo talo on tosissaan unelma. Sisustan taloa jo mielessäni ja näen meidän pikku perheen asumassa siellä :)

Anonyymi kirjoitti...

utajärven asema myynnissä!