sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Hirsiunelma radan varressa

 
Kuva talon omistajan.

Kävimme eilen katsomassa upeaa 1920-luvulla rakennettua hirsitaloa. Talo on VR:n aikanaan rakennuttama ja toiminut ilmeisesti rautatieläisten asuintalona. Alunperin talossa on ollut kolme asuntoa, mutta nyt koko talo on yhdistetty yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi. Talo sijaitsee maaseudulla alle 10 kilometriä palveluista.

Talo on kooltaan noin 270 neliötä ja se seisoo jykevällä luonnonkivijalalla noin 3000 neliön suojaisalla tontilla. Nykyinen omistajaperhe on pitänyt talosta todella hyvää huolta ja pikkuhiljaa kuorinut upeita vanhoja rakenteita esiin kipsilevyjen ja lateksimaalin alta. Perhe oli myös tehnyt todella onnistuneita tilaratkaisuja muokatessaan taloa yhden perheen tarpeisiin sopivaksi.

Talossa oli säilynyt mm. vanhat ikkunat, ovet, lattiat, paneelikatot, listoitukset ja osa tulisijoista. Omistajat olivat kaivaneet hirsiseinää esiin useissa huoneissa kipsilevyjen alta. Hirren sisäpinta oli siististi veistetty ja sopi hyvin esiin jätettäväksi.

Talo teki meihin todella vaikutuksen ja siinä oli useita niitä piirteitä, joita olemme talolta toivoneet. Talon kunnostus oli tehty vanhaa kunnioittaen perinteisin menetelmin ja aiempien omistajien taloon sopimattomia ratkaisuja oli poistettu. Talossa oli vielä kuitenkin jäljellä paljon kunnostettavaakin.

Tämä talo on tällä hetkellä meillä ykkösvaihtoehtona ja tätä harkitsemme tosissamme.

Jotain hyvää: talon koko, luonnonkivijalka, säilytetty paljon vanhaa ja alkuperäistä, kunnostettu perinteisin menetelmin, useita toimivia tulisijoja, pieni leivinuuni keittiössä, pesutiloihin suora sisäänkäynti ulkoa - koiraperheelle ehdoton plussa, naapurustossa useampi hevostalli, joissa voisi olla mahdollisuus toteuttaa unelmani omasta hevosesta

Jotain huonoa: sijainti radan varressa - junat tosin häiritsivät huomattavasti vähemmän kuin etukäteen luulimme, tontti pienehkö maaseudulla.

Ps. Kuvia ei valitettavasti ole enempää, sillä keskityin taas niin taloon tutustumiseen, että unohdin kokonaan kaivaa kameran esille. Eikä muuten ollut ensimmäinen kerta talojahdissa kun näin kävi :)

4 kommenttia:

Kesäkukka kirjoitti...

Tuo unelma vaikuttaa varsin upealta :)

Olen joskus asunut vuoden verran radan vieressä (noin 70-100 m radasta) ja hämmästyttävän hyvin siihen junien kulkuun tottui.

Liisa kirjoitti...

Talo on kyllä upea. Olen viime päivät jo mielessäni kalustanut sitä...

Yllättävän vähän häiriötä junista tosiaan oli. Onneksi niitä sattui muutamakin suhahtamaan ohi, kun oltiin taloa katsomassa. Pelkäsin etukäteen, että tv-tyyliin koko talo tärisee ja astiat helisee kaapeissa :) Lähinnä enää mietitään tuota junanrataa koirien ja mahdollisten lasten turvallisuuden näkökulmasta.

Parolan asema kirjoitti...

No johan sattui, on nimittäin niin tuttu talo, heti tunnistin :)

Oli meillä myös erittäin vahvasti osto-harkinnan alla monta vuotta takaperin, silloin jäi meiltä väliin kun remonttilista oli aivan valtava. Kellarissa 20 cm vettä kun kissanluukut oli jätetty kiinni vuosiksi ja ränneille ei oltu laitettu kouruja jotka veisi veden pois kivijalalta, alakerran lattia sen vuoksi aivan pilalla, ja yläkerrassa jiirilahovaurioita, vuotava katto ja piippukin tervattu paloturvattomasti, jne.. Mutta siis ihana kuulla että sen hankkivat pieteetillä remonteeraavat, jihuu!! Jälleen onneksi yksi talo pelastettu :) Tuossa on kyllä mahtava runko, ja upeat tulisijat, kaksoisvartiotupa on virallinen nimi, siitäkin löytyy kirjallisuutta museovirastolta :)

Liisa kirjoitti...

Tosi mielenkiintoista kuulla, mitä ongelmia talossa on aikanaan ollut. Tietääpähän kiinnittää niihin huomiota, jos ja kun mennään talo katsastamaan toiseen kertaan asiantuntijan kanssa.

Meillä mies katsasti pintapuolisesti ylä- ja alapohjan, eikä huomannut mitään isompaa, joten toivottavasti viat on saatu korjattua. Asiantuntija saa ne sitten katsoa tarkemmin, jos päädytään hieromaan kauppoja.

Kiitos myös historiatiedoista. Jos talo meidän omistukseen päätyy, niin varmasti tulee perehdyttyä talon menneisyyteenkin.