sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Unohdetusta unelmaksi?

Sain muutama päivä sitten sähköpostitse erittäin kiinnostavan talotarjouksen. Meille tarjottiin mahdollisuutta pelastaa vanha talo purkutuomiolta. Talon omistava perhe on jo ehtinyt hakea talolle purkulupaa, koska heillä ei ole itsellään mahdollisuutta lähteä kunnostamaan sitä, eivätkä he halua nähdä sukutalonsa luhistuvan hiljalleen. Lupa odottaa museoviraston selvitystä. Tuttava oli vinkannut heille meidän talojahdistamme, ja he ajattelivat antaa talolle vielä mahdollisuuden.

Talo on ollut jo yli kymmenen vuotta tyhjillään ja ajan hammas on nakertanut siihen jälkensä. Talo on omistajien mukaan heikossa kunnossa ja vaatii perusteellisen remontin. Talossa on jäljellä ne minulle tärkeät vanhat ovet ja ikkunat. Huonejaosta päätellen talo on suuri: siinä on pirtin, salin, keittiön ja ruokasalin lisäksi neljä huonetta. Vanhan talon kanssa samalla, suurella tontilla on uudempi asuinrakennus. Lisäksi tontilla on vanha aitta ja navetta. Paljon enempää emme vielä talosta tiedä. Omistajat lupasivat lähettää meille kuvia ja ajattelimme lähteä sopivassa välissä taloa katsomaan.

Jokainen vanha talo ansaitsee mielestäni mahdollisuuden. Katsotaan, saako tämä talo houkuteltua meidät pelastajikseen.

Ps. Hyvää ystävänpäivää kaikille virtuaaliystävilleni! :)

4 kommenttia:

Kesäkukka kirjoitti...

Mielenkiintoista!
Kuvia odotellessa :)

Hyvää Ystävänpäivää Sinulle!

Eva-Liisa kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivää kaimalle.

Kirsi kirjoitti...

Ja monesti nämä purkulupaa hakevat eivät arvosta talojaan niin paljon kuin me "hurahtaneet" ja eivätkä myöskään näe sitä todellista kuntoa ja sitä onko talo vielä remontoitavissa. Monesti omasta mielestäni täysin remontoitavissa olevia rakennuksia muut pitävät täysin lahoina, vain sen perusteella että ovat olleet kauan tyhjillään ja maali on rapistunut. Jos katto on kunnossa, muovilla ei ole "korjattu" ja perustukset on kunnossa, niin silloin uskoisin remontin olevan yleensä aivan mahdollinen tehdä.

Liisa kirjoitti...

Kirsi, oon aivan samaa mieltä. Varmaan moni purettu vanha talo olisi ollut pelastettavissa.

Jos perustukset, seinät ja katto on ryhdissä, niin työtä se vaan vaatii, että talosta saa asuinkelpoisen. Toki ymmärrän, ettei kaikilla ole mahdollisuutta sellaiseen urakkaan.

Toivoisin vain, että nämä unohdetut talot löytäisivät pelastajansa. Vanhat talot kun ovat uhanalainen laji.