torstai 4. marraskuuta 2010

Perinnemestarin remonttikirja

Kuva: WSOY

Hiljattain ilmestynyt Hannu Rinteen kirjoittama Perinnemestarin remonttikirja on mielestäni erinomainen opus jokaiselle vanhaa taloa kunnostavalle. Heti johdannossa kirjoittaja toteaa, että ei ole yhtä oikeaa tapaa korjata vanhaa. Perinnerakentamisessa on kyse vanhan rakennuksen ymmärtämisestä ja kunnioittamisesta, mikä erottaa perinnerakentamisen tavallisesta remontoinnista.

Jokaisessa luvussa on ensimmäisenä rakennushistoriallinen osuus ja yhden esimerkkikohteen esittely. On kiinnostava lukea ihmisten tarinoita omista taloistaan. Seuraavana on Korjaajan ohjeet -osuus, jossa annetaan kuvilla varustetut ohjeet kohteen korjaamiseen. Kirjassa on ohjeet mm. punamullan keittämiseen, ikkunoiden kunnostukseen ja pinkopahvittamiseen. Viimeisenä joka luvussa on Mestarin kommentti, jonka on kirjoittanut rakennuskonservaattori ja maalarimestari Wilma Palomäki. Jokaisen vanhan talon ostoa harkitsevan kannattaisi lukea hänen kirjoituksensa "Ole realisti, kun hankit vanhan talon".

En ole vielä ehtinyt lukea läpi koko kirjaa, mutta voin silti jo lämpimästi suositella sitä. Kirja on todella kattava tietopaketti vanhoista suomalaisista puutaloista ja niiden kunnostamisesta. Kirja on kirjoitettu helppolukuisesti ja selkeästi ja siinä on valtavasti todella hyviä valokuvia kohteista. Korjausohjeet on kirjoitettu siten, että aloittelijakin ymmärtää, mutta silti niissä on varmasti hyödyllistä tietoa myös kokeneemmallekin remontoijalle. Ohjeet etenevät vaihe vaiheelta ja eri vaiheet on havainnollistettu kuvin.

Lisätietoja kirjasta löytyy Perinnemestarin sivuilta, jossa on nähtävillä myös pari esimerkkiaukeamaa (mm. sisällysluettelo). Sivut perustuvat YLE:llä esitettyyn Perinnemestari-tv-sarjaan, jossa Hannu Rinne on ollut käsikirjoittajana. Sivuilta löytyy myös paljon tietoa vanhojen talojen kunnostamisesta.

Ps. Jos suunnittelet kirjan ostoa, kannattaa vertailla hintoja. Hintaeroa oli halvimman ja kalleimman vaihtoehdon välillä yli kymmenen euroa.

Ei kommentteja: