lauantai 5. helmikuuta 2011

Tapetteja

   
Koiranputki, Pihlgren ja Ritola

Vaikka taloakaan ei vielä ole ostettu, haaveksin jo tapeteista. Pidän eniten näyttävistä ja värikkäistä tapeteista. Jos haluan jotain maltillisempaa, valitsen mieluummin maalin kuin tapetin. Perinteiset tapettikuviot eivät yleensä minua miellytä, joten omaan vanhaan talooni tuskin tulee vanhan mallin mukaisia tapetteja.

Jos vanhaa taloa kunnostetaan perinnerakentamisen keinoin, on tapettikuosin ajanmukaisuutta tärkeämpää tapetin hengittävyys. Vinyylitapetit useimmat osaavat kiertää kaukaa, mutta nykyisin lähes jokaisessa paperitapetissakin on jonkinlainen pinnoite, jonka tarkoitus on helpottaa puhtaanapitoa, ja pinnoite voi tehdä paperitapetista hengittämättömän. Eräs perinnerakentamiseen perehtynyt kertoi, että tapetin hengittävyyttä voi testata kotikonstein: kiehautetaan vettä kattilassa, peitetään kattila tapetin palalla ja laitetaan päälle juomalasi. Jos lasiin kertyy vesihöyryä, tapetti hengittää.

Useimmille perinnerakentamisesta kiinnostuneille ovat tuttuja Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan perinteisin menetelmin ja mallein valmistetut tapetit. Yllä heidän valikoimistaan oma suosikkini, Koiranputki. Entisöinnistä kiinnostuneille Pihlgren ja Ritolan mallistosta löytyy suomalaisia tapettimalleja eri vuosikymmeniltä. Vanhojen mallien mukaan tehtyjä liimapainettuja tapetteja löytyy myös mm. Lin & Handtryckiltä ja Boråsilta.

Omat suosikkikuosini löytyvät Designers Guildin -mallistosta. Rakastan Designer Guildin tapaa käyttää värejä. Mallistosta löytyy upeissa väreissä mm. erilaisia kiekurakuvioita, maltillisempia raitoja ja kauniita kukkia.

 Corazon & Giacosa

Fitzwilliam  &  Jali

 Anichov & Whitewell

Myös Laura Ashleyn tapeteissa on upeita kuvioita, esimerkiksi turkoosi Tatton.

Tatton
Kuva Laura Ashley 

Myös Osborne & Littlellä on minun silmääni miellyttäviä kuoseja ja värejä.

 Marvao & Dunloe

Näiden tapettien materiaaleista tai hengittävyydestä en tiedä tarkemmin, mutta aion kyllä tapetteja valitessani tehdä tuon hengittävyystestin. 

Jos tapetti on valittu hengittävyyden perusteella, kannattaa kiinnittää huomiota myös liisterin valintaan. Niissäkin on nykyään muovia sisältäviä, hengittämättömiä versioita.

8 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Suosittelen teillekin sitten kun tapetoinnin aika koittaa, niin itse tehtyä vehnäjauholiisteriä. On taatusti muoviotnta, helppo ja edullinen tehdä ja pitää tapetit seinissä!
Ihania kuoseja oletkin löytänyt!

Kirsi kirjoitti...

Ihania tapetteja, mutta olen vähän pessimistisellä kannalla noiden Designer's Guildin tms. hengittävyyden kannalta... toinen tapa testata hengittävyyttä on yksinkertaisesti nakata vettä tapetille; jos ei imeydy on muovia, ja jos taas imeytyy (ja kuivuukin tietty) on paperia. Tuo höyrytesti voi olla kyllä parempi, mutta tuon voi tehdä vähän sillai ohimennenkin tapettiliikkeessä;)

Ja näitä on hyvä kaikkia miettiä jo etukäteen, pointsit siitä:)

Liisa kirjoitti...

Kiitos molemmille vinkeistä!

Designers Guildillä on ainakin paperitapetteja valikoimissaan, mutta tosiaan monet paperitapetit on valitettavasti käsitelty nykyään hengittämättömiksi.

Kuulin, että jopa Pihlgren & Ritolan tapeteissa on ohut muovikerros pinnassa, mutta ovat toteuttaneet sen niin, että tapetti hengittää edelleen.

Kirsi kirjoitti...

Kailaa kesällä kuunnelleena voin kertoa, että hän ei pitänyt P&R:n tapetteja paeritapetteina, yhden firman mainitsi, mutta nyt en kyllä muista sen nimeä... mutta P&R tapetteja pidelleenä voin sanoa, että aika lähellä kunnon paperitapettia ollaan. Itse ollaan käytetty vanhoja säilyneitä rullan loppuja, olisko 50-lukuisia...

Liisa kirjoitti...

Niinhän se on, että jos haluaa olla viimeisen päälle perinnerakentaja ja valita paperitapetin ilman muovinhiventäkään, niin vaihtoehdot on aika vähissä. Toi on kyllä ehdottomasti paras, jos löytää oikeasti vanhoja tapetteja. Ja ekologistakin vielä!

Itse vedän todennäköisesti rajan tuohon hengittävyyteen, kun noissa perinnetapeteissa on niin vähän mulle mieluisia värejä ja kuoseja.

Katja kirjoitti...

Jos en nyt aiva väärin muista niin mun mielestä Kaila mainitti Taitotapetin...

Liisa kirjoitti...

Loistavaa Katja, että mainitsit tuon Taitotapetin! Koitin just äskettäin palautella mieliin, mistä tapettiputiikista yks tuttu vinkkasi ja sehän oli juurikin tuo Taitotapetti :)

Anonyymi kirjoitti...

Miten saa punamulta tarhan poistettua teidän paperi tapetista jota on todella vähän?